Dobrze zagospodarowane wnętrza szafek i szuflad, mimo, że ukryte przed wzrokiem, powinny umożliwiać łatwy dostęp do częściej wyjmowanych przedmiotów codziennego użytku i wydzielić je od sprzętów używanych rzadziej.
Ciężki sprzęt czyli garnki, brytfanki, miksery, tostery, deski do krojenia czy ciężką zastawę porcelanową lub szklaną (talerze, półmiski, duże misy), a także duże i ciężkie opakowania z produktami spożywczymi, umieszczamy w głębszych szafkach pod blatami, a do szafek wiszących, lżejszych i płytszych, wkładamy szklanki, kubki, lekkie i suche produkty. Bardzo dobrym, funkcjonalnym rozwiązaniem są szafki wysuwane spod blatów lub wąskie wielopoziomowe szafki typu cargo, ze stelażem, wysuwane na prowadnicach spomiędzy zabudowy meblowej. Znakomitym pomysłem są specjalne narożnikowe szafki z mechanizmem całkowitego wysuwania półek obrotowych – zapewnią łatwy dostęp do garnków, patelni i ciężkiej żaroodpornej ceramiki.
Szuflady możemy projektować dowolnie, zarówno co do formatu, jak i głębokości, szerokości czy wysokości – inne będą potrzebne do garnków, a inne do sztućców czy akcesoriów. W uporządkowaniu zawartości szuflad z pomocą przyjdą nam różnego rodzaju organizery, separatory i pomocniki takie, jak np. wkłady na sztućce i noże, maty antypoślizgowe, kołki, stojaki etc. Podzielą one szufladę na mniejsze zakamarki, w których odpowiednio poukładamy akcesoria, zgodnie z ich przeznaczeniem i nie będziemy musieli w panice wyrzucać wszystkiego, poszukując jednego drobiazgu.