Sklepy
Zaloguj
Koszyk 0
Zaloguj
Sklepy
Koszyk 0
Zaloguj

Blat kuchenny - z jakiego materiału

Blat kuchenny – z jakiego materiału sprawdzi się najlepiej?

Blat kuchenny, jak każdy element aranżacji wnętrza, powinien współgrać ze stylistyką całej kuchni. Z racji swojej funkcjonalności musi być trwały, odporny na mechaniczne urazy, wilgoć i wysokie temperatury. Wybór jest więc niełatwy, gdyż na rynku dostępnych jest wiele produktów, z różnych materiałów, o różnym stopniu zaawansowania technologicznego, no i w różnych cenach. Jak połączyć walory estetyczne i praktyczne kuchennego blatu?


Najbardziej popularne i najtańsze są blaty laminowane – czyli kilkanaście warstw papieru nałożonych na płytę wiórową - których niewątpliwą zaletą jest odporność na wysokie temperatury i plamy z tłuszczu. Są lekkie, dostępne w wielu barwach i wzorach, a także łatwo je wyczyścić. Niestety wadą jest tu brak odporności na działanie wody. Blat ceramiczny to kolorowy zawrót głowy i materiał odporny, ale niestety może popękać. Z kolei blaty drewniane są odporne na zalania i wysokie temperatury – tu sprawdza się najlepiej drewno egzotyczne – zabezpieczone lakierem akrylowym, służą przez lata. Na drugim biegunie mamy blaty z betonu lub granitu, które zniosą wszystko, a co więcej efektownie wyglądają. Ich cena jest jednak zdecydowanie wyższa. Ciekawą alternatywą dla kamienia są blaty z kamienia syntetycznego, tzw. kompozytowe lub z konglomeratu, które są lekkie i ciepłe, a jednocześnie trwałe i solidne. Najdroższe są blaty szklane i stalowe – te przetrwają najgorsze, tyle, że są zimne a niedokładnie wytarte, pokrywają się brzydkimi smugami.

Funkcjonalny, dobrej jakości blat, nie powinien stracić połysku, zetrzeć się ani wyblaknąć pod wpływem światła. Kolor blatu to rzecz gustu, ale też pamiętajmy, że musi pasować do całości. Możemy stosować jednolite barwy, ale i kontrasty, łączyć wzory i faktury. Co do szerokości i głębokości to większość producentów stosuje normę 60 cm. Blat powinien być szerszy do stojących szafek tak, aby łatwo było usunąć z niego resztki jedzenia czy zabrudzenia, a rozlane płyny nie ściekały na meble.