W małych wnętrzach wybieramy jasne kolory i błyszczące faktury. Meble nie muszą tworzyć kompletu, stylistyka wnętrza może pozwolić nam na eksperymenty z różnymi formami. Format stołu dobieramy w zależności od wnętrza: w pomieszczeniu kwadratowym lepiej odnajdzie się stół okrągły, a prostokątny w wąskim. Pomyślmy też o stole rozkładanym, jeśli metraż pozwala nam na takie usadzenie gości. Charakter mini-jadalni można podkreślić, wieszając nad stołem żyrandol lub lampę, dobraną w zależności od aranżacji. Alternatywy dla stołu to wyspa lub rozkładany blat, przymocowany do ściany przy pomocy listwy z zawiasami. Gdy przedłużymy blat roboczy lub odpowiednio zaaranżujemy parapet, może to być kolejne miejsce, przy którym wygodnie będziemy spożywać posiłki.
W przypadku kuchni połączonej z salonem, możemy stworzyć mini-jadalnię w strefie granicznej pomiędzy nimi, stawiając tam stół z krzesłami. To rozwiązanie optymalne z powodów czysto technicznych: noszenie naczyń z potrawami i sprzątanie będzie prostsze. Chcąc bardziej zaakcentować funkcję poszczególnych stref, wizualnie rozdzielmy je elementami dekoracyjnymi, związanymi z danymi czynnościami, ustawiając na stole np. dzbanek z wodą, pojemniczki z przyprawami czy misę z owocami. Gdy stół stawiamy przy ścianie, pomalujmy ją na inny kolor bądź połóżmy na niej tapetę, w ten sposób zaznaczymy rolę tego miejsca. Pomiędzy kącikiem jadalnym a pokojem dziennym dekoracyjnie będzie wyglądał duży kwiat w donicy.
Zobacz powiązane produkty
Zobacz powiązane porady