Kontakt
Sklepy
Zaloguj
Ulubione
Koszyk 0
Zaloguj
  1. Komfort

Jakie drewno na blat kuchenny jest najlepsze + 3 alternatywy

Jakie drewno na blat kuchenny jest najlepsze + 3 alternatywy

Piękny blat to ozdoba każdej kuchni – która odgrywa też sporą rolę użytkową. Dlatego też przed jego wyborem warto się dobrze zastanowić, jaki produkt kupić. Obecnie wybierać można spośród wielu rozwiązań – wśród których spore znaczenie odgrywają blaty drewniane. Z jakiego gatunku drewna powinny być wykonane? Sprawdźmy!

Jaki powinien być blat w kuchni?

Jak wybrać idealny blat kuchenny? Z całą pewnością musi być on przede wszystkim wytrzymały i użyteczny. Na tym jednak nie koniec. Równie ważne jest, by pasował on do aranżacji całej kuchni, w tym oczywiście mebli. Dlatego też warto przeczytać taki tekst, jak np.: Jaki blat kuchenny do białych mebli? 5 rad. Tym, co jednak najważniejsze, jest jednak odpowiednia odporność na codzienne użytkowanie. Dobre blaty kuchenne cechują się:

  • • Wysoką twardością oraz odpornością na cięcia i wyłupania.
  • • Odpornością na zabrudzenia – i to zarówno mokre, jak i suche.
  • • Niewrażliwością na działanie wody i wilgoci.
  • • Łatwością w utrzymaniu i konserwacji.

Co nie mniej ważne, blat powinien być też dość tani. W końcu przecież nikt nie chce wydawać na niego więcej, niż to konieczne. A jak pod tymi względami prezentują się produkty z drewna? Z całą pewnością są one wytrzymałe i odporne na codzienne użytkowanie. Jeśli poddaje się je regularnej konserwacji, to nie straszna im też woda czy zabrudzenia. Blaty z drewna wypadają też rozsądnie pod względem ceny – nie są one co prawda najtańsze, ale nie należą też do szczególnie drogich. Ich dodatkową i często niedocenianą zaletą jest za to możliwość ich prostej renowacji. Szlifując ich wierzch, można przywrócić je go stanu pierwotnego nawet po wielu latach.

Czy blat kuchenny nadaje się do łazienki?

Drewniany blat w kuchni – jakie drewno będzie najlepsze?

Poszukując blatu do kuchni, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na gatunek drewna, z którego zostały one wykonane. Produkty tego typu z reguły dzieli się ze względu na pochodzenie – krajowe lub zagraniczne. W praktyce jednak to rozróżnienie nie ma większego znaczenia – chyba że z punktu widzenia ceny. Dużo ważniejsze są parametry, a wśród nich przede wszystkim twardość. W przypadku rodzimych drzew odpowiednie możliwości m.in. dają dąb, buk, akacja i jesion. Niepolecana jest z kolei, chociażby sosna, która niestety jest zdecydowanie zbyt miękka. Spośród egzotycznych odmian szczególnie polecane jest z kolei drewno z takich drzew, jak tek, merbau, palisander czy hevea. Sporą grupę miłośników posiada też bambus. Jednak która z tych opcji jest najlepsza? To oczywiście zależy od naszego pomysłu na aranżację i oczekiwań estetycznych. Poszczególne gatunki różnią się zarówno usłojeniem, jak i kolorem – który można też nieco zmienić dzięki użyciu odpowiednich olejów. Różna jest też oczywiście cena, która zależy od rodzaju drewna i sposobu produkcji. Szczególnie ciekawe właściwości posiada przy tym drewno tekowe, które jest dość mocno oleiste. Dzięki temu dużo lepiej znosi ono wilgotność i trudne warunki panujące w kuchni. Więcej na ten temat można też przeczytać w naszym tekście Jak zabezpieczyć blat kuchenny przed wodą? W każdym przypadku warto też polecić wybór produktów klejonych. Blat kuchenny z litego drewna będzie niestety zawsze bardziej podatny na wyginanie się i rozsychanie.

Jak dobrać blat kuchenny do stylu kuchni?

Jeśli nie blat z drewna – to co?

Z całą pewnością blaty z drewna to bardzo atrakcyjne i ciekawe rozwiązanie do każdej kuchni. Bynajmniej jednak nie jest to jedyna godna uwagi opcja. Warte polecenia są też inne produkty, które mają sporo mocnych stron. Należą do nich blaty z konglomeratu, blaty szklane czy blaty laminowane. Szczególnie te ostatnie są bardzo popularne z racji stosunkowo niskiej ceny i jednocześnie bardzo dobrych walorów użytkowych i estetycznych. Laminaty są wytrzymałe, odporne na zabrudzenia i w zasadzie nie wymagają szczególnej konserwacji. Dobrze radzą sobie też z wilgocią, dopóki ich wierzchnia warstwa nie została uszkodzona mechanicznie. Sporą zaletą tej opcji jest też różnorodność wzorów. Najbardziej popularne są laminowane blaty kuchenne naturalne drewno czy blaty imitacja kamienia. Oczywiście po bliższym przyjrzeniu się i dotknięciu dość łatwo można rozpoznać prawdziwy kamień lub drewno, jednak z estetycznego punktu widzenia nie ma to większego znaczenia. Różnicę odczujemy z kolei na pewno w portfelu.

Blat kuchenny drewniany czy laminowany - który lepszy?

Jakie drewno będzie więc najlepszą opcją na blat kuchenny? Przede wszystkim twarde i wizualnie odpowiadające naszym potrzebom. Różnice pomiędzy poszczególnymi szlachetnymi gatunkami nie są szczególnie duże i zarówno blat kuchenny z jesionu, jak i dębu czy teku będzie nam służył przez wiele lat. Z pewnością też zawsze warto zwrócić też uwagę na inne opcje i przeczytać nasz tekst Blat kuchenny – z jakiego materiału?

Jaki blat kuchenny wybrać?