Spiżarnia w domu – gdzie ją urządzić? W piwnicy, kuchni czy garażu?

Redakcja Komfort

Spiżarnia w domu – jak ją urządzić?
Funkcjonalna spiżarnia w domu to dodatkowa przestrzeń, która pozwala na przechowywanie artykułów spożywczych, domowych przetworów czy sprzętów kuchennych. Dzięki domowej spiżarni znacznie łatwiejsze będzie również utrzymanie porządku przestrzeni roboczej. Spiżarnia w domu ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę – ułatwia królowanie w kuchni i umożliwia szybką kontrolę zapasów. Kluczem do sukcesu jest przemyślane urządzenie spiżarni. Ale gdzie najlepiej ją zaplanować? Czy najlepszym rozwiązaniem będzie mała spiżarnia w kuchni, czy może domowa spiżarnia urządzona w osobnym pomieszczeniu?
Ukryta spiżarnia w kuchni
Domowa spiżarnia w kuchni to praktyczne i najbardziej oczywiste rozwiązanie. Jest to najwygodniejsza opcja, która daje ogromny komfort codziennego użytkowania. Gotując czy robiąc przetwory, wszystkie artykuły spożywcze masz wówczas pod ręką. Idealnym rozwiązaniem byłoby wygospodarowanie miejsca na spiżarnię przy kuchni już na etapie projektu wnętrza. Chcąc urządzić funkcjonalną, a jednocześnie estetyczną spiżarnię, możesz zaplanować ją w niewielkiej wnęce. Pamiętaj, że imponujące wymiary spiżarni nie zawsze gwarantują sukces, a nawet wąska spiżarnia może świetnie spełniać swoją funkcję!
Nowoczesna spiżarnia w kuchni ukryta za drzwiami to doskonałe rozwiązanie do wnętrz, w których liczy się przede wszystkim przestrzeń. Wówczas warto wybrać subtelne i nierzucające się w oczy przesuwne drzwi do spiżarni, które nie zaburzą estetyki wnętrza. Co więcej, ukryta spiżarnia gwarantuje także optymalne warunki do przechowywania produktów – chroni przed światłem słonecznym i wysoką temperaturą. Co jednak w sytuacji, gdy projekt domu nie przewiduje ukrytych wnęk i nie mamy możliwością urządzenia spiżarni w oddzielnym pomieszczeniu przy kuchni? Nic straconego!
Chcąc urządzić małą spiżarnię, możesz wykorzystać w tym celu dodatkowy moduł kuchennej zabudowy z różnego rodzaju szufladami, separatorami i wysuwanymi koszykami. Wówczas dostępną przestrzeń w zabudowie możesz zaplanować również jako mini schowek dla często używanych sprzętów kuchennych, które zwykle zajmują robocze blaty. Największą wadą kuchni ze spiżarnią w wersji mini jest ograniczona przestrzeń, która nie pozwoli nam na gromadzenie dużych zapasów.
Spiżarnia w piwnicy
Piwnica to praktyczne rozwiązanie na aranżację domowej spiżarni, które cieszy się ogromną popularnością, a wykorzystywane jest od pokoleń. Praktyczne porady dotyczące aranżacji samej piwnicy znajdziesz w naszych artykułach: "Jak urządzić funkcjonalną piwnicę?" oraz "Organizacja piwnicy w bloku". A jak zaplanować w niej spiżarnię?
Największą zaletą domowej spiżarni w piwnicy jest niska temperatura, odpowiednie zaciemnienie i stabilne warunki do przechowywania żywności, a przede wszystkim – przestrzeń. W piwnicy mamy zwykle dużo miejsca do zagospodarowania, dzięki czemu możemy zaplanować tutaj pojemną zabudowę spiżarni z prawdziwego zdarzenia. Bardzo ważne jest również pomysłowe jej wyposażenie. Pojemna szafa wyposażona w praktyczne półki czy dodatkowe skrzynie – to wszystko bez problemu pomieścimy w przestronnym wnętrzu na najniższej kondygnacji budynku.
Projekt spiżarni w piwnicy ma jednak jedną podstawową wadę – konieczność wchodzenia i schodzenia po schodach z ewentualnymi zapasami i produktami spożywczymi może być nieco uciążliwa.
Spiżarnia w garażu

Urządzając spiżarnię w domu jednorodzinnym, jednym z częściej wykorzystywanych pomysłów na domową spiżarnię, jest zlokalizowanie jej w garażu. Choć ten wydaje się nieco nietypowym miejscem na przechowywanie produktów spożywczych, może sprawdzić się jako składzik do trzymania zapasów napojów, czy niektórych produktów żywnościowych. Będzie także świetnym miejscem na kuchenne sprzęty, które nie są w codziennym użytku.
Największą zaletą spiżarni w garażu jest jej zlokalizowanie przy głównym trakcie komunikacyjnym z samochodu do domu, dzięki czemu większe i cięższe zakupy możemy wypakować bezpośrednio do składzika. Warto jednak mieć na uwadze również drugą stronę medalu – nie jest to najbardziej higieniczne rozwiązanie, a rzadko kiedy garaż jest na tyle czysty i sterylny, abyśmy mogli przechowywać w nim jedzenie. Decydując się jednak na takie usytuowanie spiżarni, miejsce do przechowywania zapasów żywności należy odpowiednio odgrodzić od przestrzeni, w której trzymamy narzędzia, smary czy paliwo. Pamiętaj więc o odpowiednim zabezpieczeniu swoich zapasów. Pamiętaj, że usytuowanie spiżarni w domu warto uzależnić od tego, co chcesz przechowywać.
Spiżarnia pod schodami
Niewielki metraż nie pozwala Ci na wygospodarowanie osobnego pomieszczenia na spiżarnie? W kuchni brak przestrzeni do przechowywania zapasów, a garaż służy jednocześnie za warsztat? Mieszkając w domu jednorodzinnym, masz jeszcze jedną możliwość – możesz urządzić spiżarnię pod schodami prowadzącymi na piętro domu. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie nieużywanej przestrzeni i stworzenie praktycznego miejsca do przechowywania.
Odpowiednia organizacja, przemyślany projekt i wyposażenie spiżarni sprawią, że nawet mała spiżarnia pomieści sporo produktów spożywczych, przetworów czy sprzętów kuchennych. Kluczem jest zastosowanie półek o różnej wysokości – tak, by możliwe było uporządkowanie zarówno wysokich słoików, jak i mniejszych pojemników z przetworami. W miarę możliwości warto zdecydować się również na montaż wysuwanych szuflad, które ułatwią dostęp do produktów schowanych w głębi wnęki.

Redakcja Komfort




