Panele w kuchni – jakie panele podłogowe do kuchni wybrać?
Marta Cieślik-Filiks
Menedżer kategorii – Panele laminowane
Czy panelowa podłoga w kuchni to dobre rozwiązanie?
Klasycznie na podłodze w kuchni kładzie się płytki ceramiczne. Z kolei zgodnie z najnowszymi trendami coraz chętniej stawiamy na panele. Wielu wciąż obawia się takiego rozwiązania ze względu na przekonanie, że nie będzie ono wystarczająco praktyczne. Jednak nic bardziej mylnego! Wybierając odpowiedni produkt, panele w kuchni sprawdzą się doskonale.
Zalety paneli podłogowych zamiast płytek w kuchni
Warto zdecydować się na nowoczesny panel do kuchni ze względu na:
Zwróć uwagę na klasę ścieralności i wytrzymałość paneli kuchennych
Nie trzeba być miłośnikiem gotowania, aby spędzać w kuchni naprawdę sporo czasu niemal każdego dnia. Jednocześnie jest to pomieszczenie, w którym podłoga jest wyjątkowo narażona na działanie wielu szkodliwych czynników, mogących wpływać na jej strukturę czy wygląd. Z tego powodu, dobierając panele do kuchni, łazienki, czy panele na schody, czyli do miejsc najbardziej narażonych, należy kierować się nie tylko walorami wizualnymi czy ceną, ale przede wszystkim parametrami decydującymi o ich jakości.
Jednym z podstawowych parametrów jest klasa używalności. Pod tym względem panele podłogowe do kuchni dzieli się na dwie podstawowe kategorie – do użytku domowego oraz do użytku publicznego, w ramach których wyróżnia się sześć klas używalności oznaczonych liczbami 21, 22, 23 oraz 31, 32, 33. O rodzaju paneli informuje nas pierwsza cyfra – te z 2 są przeznaczone do domów, a te oznaczone 3 do obiektów publicznych. Druga cyfra natomiast określa intensywność użytkowania. Jakie panele do kuchni na podłogę będą więc najlepsze? Tu zasada jest prosta – im wyższa liczba, tym wyższa klasa, a tym samym lepszy produkt.
Drugi parametr, jaki należy wziąć pod uwagę, to klasa ścieralności, do której określenia używa się oznaczeń AC4, AC6. Choć klasa AC4 lub wyższe często przydzielane są panelom kontraktowym, czyli przeznaczonym do przestrzeni publicznych, najwyższe oznaczenie nierzadko otrzymują również panele domowe. Jakie panele podłogowe wybrać do kuchni? Najlepiej z jak najwyższą odpornością na ścieranie, dzięki czemu na długo zachowają niezmieniony wygląd i przetrwają nawet częste, najintensywniejsze porządki.
Panele w kuchni a odporność na wilgoć
Dobierając panele do kuchni, trzeba też zwrócić uwagę na ich odporność na wilgoć. Panele podłogowe, tak jak inne produkty drewnopochodne, nie znoszą zbyt dobrze dużej wilgotności, dlatego z reguły odradza się montowanie ich w łazienkach, pralniach czy saunach. Warto jednak wspomnieć, że i w tym przypadku nowoczesne technologie pozwalają pokonywać kolejne bariery i cieszyć się imitującą prawdziwe drewno podłogą nawet w łazience.
Odporność na wilgoć jest bardzo ważnym aspektem także w odniesieniu do paneli kuchennych. Jak bowiem wiadomo, w kuchni nietrudno o przypadkowe wylanie wody czy zachlapanie podłogi podczas sprzątania lub zmywania. W przypadku nieodpornych na działanie wilgoci paneli większe ilości płynów mogą powodować pęcznienie podłogi.
Winylowe czy laminowane panele do kuchni? Które są wytrzymałe?
Wytrzymałe panele można podzielić w zasadzie na dwie grupy, różniące się techniką wykonania. Są to:
Panele podłogowe w kuchni a wystrój wnętrza
Oprócz parametrów technicznych i walorów funkcjonalnych niezwykle istotnym aspektem, jaki trzeba wziąć pod uwagę, jest wygląd paneli. Możliwości jest jednak mnóstwo – panele do kuchni mają rozmaite wzory i występują w wielu wariantach kolorystycznych, dzięki czemu dopasowanie ich do wystroju pomieszczenia nie będzie stanowiło problemu.
W kuchniach znakomicie sprawdzą się zarówno jasne panele, jak i deski ciemne w stylu retro, więc śmiało możesz zdecydować się na opcję lepiej wpisującą się w Twój gust. Dużą popularnością cieszą się m.in. panele szerokie, które doskonale prezentują się zwłaszcza we wnętrzach o większym metrażu. Ciekawą propozycją są również panele podłogowe do kuchni imitujące płytki, które łączą w sobie zalety drewnopochodnych desek i charakterystyczny design kafli.
Panele w kuchni to dobry pomysł, który w życie wciela coraz więcej osób. Sprawdzają się w tym pomieszczeniu, ponieważ są niezwykle funkcjonalne, a jednocześnie nadają kuchni stylowy i elegancki charakter.
Marta Cieślik-Filiks
Menedżer kategorii – Panele laminowane