Znaczenie ma też budżet, jakim dysponujemy na zakup sprzętu. Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady.
Sprzęt AGD do naszej kuchni, bez którego nie możemy się już dziś obejść, musi przede wszystkim charakteryzować się niezawodnością, wytrzymałością, wysoką jakością, być energooszczędny, ale też estetycznie komponować się z meblami, podłogą, ścianami i dodatkami. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń o różnorodnym kształcie, kolorystyce, niestandardowych i niecodziennych. Decyzję o tym, czy sprzęt będzie wolnostojący czy w zabudowie, trzeba podjąć już na etapie projektowania kuchni. To już spowoduje pewną selekcję urządzeń AGD.
Sprzęt wolnostojący poza swobodą przenoszenia w różne miejsca, jest tańszym rozwiązaniem niż zabudowa. Znaczenie mają gabaryty sprzętu i metraż kuchni, co może nas ograniczać. Tego sprzętu nie trzeba też demontować przy jakiejkolwiek awarii, naprawiamy go, albo wymieniamy na nowy. Według opinii konsumentów, minusem sprzętu wolnostojącego, jest jego wygląd. Sprzęt do zabudowy jest zwykle idealnie i elegancko wkomponowany w zabudowę. Niezależnie od wybranej stylistyki, detale są doprowadzone do perfekcji, tak aby nie sprawiał wrażenia przypadkowego wyboru. To powoduje jednak, że ponosimy większe koszty jego kupna i montażu. Niewątpliwą zaletą jest większe bezpieczeństwo sprzętu w zabudowie, co ma znaczenie, gdy mamy dzieci. Moduły w zabudowie łatwiej też pielęgnować i utrzymać w czystości.