Kontakt
Sklepy
Zaloguj
Ulubione
Koszyk 0
Zaloguj
  1. Komfort

Brudny okap kuchenny - jak czyścić

Brudny okap kuchenny – jak często czyścić i w jaki sposób, aby służył nam przez długie lata?

Jakie urządzenie kuchenne spędza Wam sen z powiek, gdy macie je wyczyścić? Doświadczenie wskazuje, ze jest to kuchenny okap. Tam gromadzą się opary, tłuszcz, kurz, resztki jedzenia z gotowania i smażenia na kuchence, co zakłóca działanie wentylacji. Czyszczenie okapu i filtrów powinno być więc regularną czynnością, nawet jeśli niekoniecznie lubianą.


Przy codziennym gotowaniu należy go czyścić raz w tygodniu, przy rzadszym - wystarczy raz na miesiąc. Emisję oparów zaś możemy ograniczyć, używając przykrywek do garnków i patelni.

Przed rozpoczęciem mycia okapu kuchennego, wyłączamy go z prądu. Środki do czyszczenia dobieramy w zależności od tego, z jakiego materiału wykonana jest obudowa okapu: plastiku, aluminium, stali, szkła. Domowy sposób na czyszczenie filtra okapu to woda z octem lub olejem, która, oprócz usunięcia brudu, dodatkowo nabłyszcza powierzchnię.

Najprostszym sposobem jest umycie okapu i filtrów ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. To rozwiązanie bezpieczne i skuteczne. Jeśli filtr jest mocno zabrudzony, należy go moczyć godzinę w gorącej wodzie z płynem, co pomoże rozpuścić tłuszcz. Wiele okapów, dostępnych obecnie na rynku, posiada filtry, które można umyć w zmywarce. Jednym z domowych sposobów jest także czyszczenie zabrudzonego okapu roztworem wody z octem, który skutecznie rozpuszcza brud i tłuszcz. Po kilkunastu minutach od spryskania kratki, trzeba ją wyszorować ściereczką lub gąbką. Do regularnego czyszczenia okapu można zaś użyć oleju lub oliwy, które nanosimy na kratkę i przykrywamy na parę chwil szmatką z mikrofibry zmoczoną w gorącej wodzie, a następnie przecieramy gąbką. Po tym zabiegu, zbieramy resztki oleju ręcznikiem papierowym i polerujemy kratkę na błysk.